Thursday, May 8, 2014

Sucuklu Kaşarlı Ev Yapımı Pide



"Kul günahları işleye işleye onları basit görmeye, kalbinde küçümsemeye başlar. Bu ise helak alametidir. Çünkü günah kulun gözünde ne kadar küçülürse Allah nezdinde o kadar büyük olur!"

(İbn Kayyim / Kalbin İlacı)



sucuklu kasarli ev yapimi pide 1


Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...

Geçtiğimiz ara tatilde,çocukları sevindirmek için yaptım bu pideleri.Çünkü ancak böyle tatillerde hepimiz bir arada olabiliyoruz.Evde pide,lahmacun,ekmek vb.yapıyorum ama bu çeşidini pek yapmıyorum.Hem çok kalorili hem de maliyetli.Hamurunu fazla hazırladığım için hepsini sucuklu kaşarlı yapmadım.Bir de miktar fazla olunca hazırlayıp pişirmesi de bir hayli zaman alıyor.Dediğim gibi nadir zamanlarda yapılabilecek özel bir pide tarifi bu.Sizler sormadan ben söyliyeyim kullandığım sucuk,helal sertifikalı.Şu bir gerçek ki helal sertifikalı da olsa sucuk vb.gıdaları hazır alıyorsak az tüketmek daha sağlıklı.Bu tür pideleri de evde hazırlamak tabii ki yine daha sağlıklı bir seçim,evet biraz yoruluyorsunuz,ama içinize sinmesi bu yorgunluğa değiyor.

Rabbim bizlere,helal yeyip içmeyi,gıdalarımızdan aldığımız enerjiyi razı olacağı işlerde harcamayı ve çokça şükretmeyi nasip etsin,açlıkla ve çeşitli sıkıntılarla imtihan olan mazlum kardeşlerimizin de yardımcısı olsun(amin).  

MALZEMELER


1 adet yumurta,


3 su bardağı ılık süt,yarısı su da olabilir veya evde kestirdiğiniz aynı miktar lor suyu da olabilir,


1/2 su bardağı zeytinyağı,


1 tatlı kaşığı tepeli tuz,


1 yemek kaşığı toz şeker,


8 su bardağı kadar un,unun 7 bardağı normal un,1 bardağı tam buğday unu,


2 tatlı kaşığı instant maya,


Pidelerin Üzerleri İçin:


yumurtalı istenirse her pide için 1 adet yumurta,


yeteri kadar soyulup doğranmış sucuk ve rendelenmiş kaşar peyniri,


NASIL HAZIRLANIR? 


sucuklu kasarli ev yapimi pide 2


maya ve un hariç diğer malzemeleri karıştırın,

unun önce fazla miktarını ekleyin,hafif ele yapışan yumuşak bir hamur olacak şekilde kalan unu azar azar ekleyerek hamurun kıvamını ayarlayın,


hamuru ılık bir yerde mayalanmaya bırakın veya hamuru akşamdan hazırlayıp kapalı bir kapta buzdolabında bekletin,sabah pideleri hazırlayın,


mayalanan hamuru 8 eşit parçaya bölün,


her parçayı unlu zeminde yuvarlayın,merdane ile oval olarak açın,


yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye yerleştirin,üzerine sucuk dilimleri dizin,kenarlarına rende kaşar serpip kenarlarını içe katlayarak pide şekli verin,tepsiniz büyükse 2.pideyi de aynı şekilde yerleştirip hazırlayın(1 numaralı resim),


sucuklu kasarli ev yapimi pide 3 230 derecede ısıtılmış fırına sürün,pideler kabarmaya başlayınca fırının ısısını 200 dereceye düşürün,

pideler  hafif kızarıp sucuklarda kızarınca fırından alın,üzerlerine kaşar rendesi serpin,


isterseniz her pidenin üzerine 1 yumurta kırıp elinizle yayın,yumurtanın sarısından pidenin kenarlarına da sürün(2 ve 3 numaralı resimler) ,

tepsiyi tekrar fırına verip kaşarlar eriyip pidelerin kenarları kızarınca fırından alın(4 numaralı resim),

diğer hamur parçalarına da aynı işlemleri yapın,

yumurtasız istiyorsanız pidelerin üzerine peynirlerini serdikten sonra kenarlarına fırça ile zeytinyağı sürüp sonra ikinci kez fırınlayın,kolay gelsin,afiyet olsun.


sucuklu kasarli ev yapimi pide 4


NOT:Verdiğim malzeme miktarlarına dikkat ederseniz,her pide için 1 bardak un kullandım,sizler kaç adet pide istiyorsanız un ve malzeme miktarlarını yeniden ayarlayabilirsiniz.  


No comments:

Post a Comment