Saturday, December 7, 2013

Nak Buat Inilah Yang Sebenarnya...



Bila sebut pasal coleslaw korang mesti tak herannya kan..bila terasa nak makan boleh jer beli kat KFC..tak pun makan kat western food nyer restauran..mesti sangat sedap kan..






Somehow kalau ade kerajinan nak cuba sendiri kat umah tuh memanglah satu langkah yang sesangatlah bijak..kerana tak susah sebenarnya nak buat KFC like coleslaw nie..tak sampai 10 minit pun boleh siap..janji ade cukup  bahan.






OK yang kerjanya dok buat mayonis hari tuh (citer ade kat sini) adalah sebabnya nak buat benda alah nie lah hajatnya..



nak buat inilah yang sebenarnya 1


Bahan basic yang mudah sangat kobis dari kebun, mayonis buat sendiri..carrot ngan bawang jer beli..:).


nak buat inilah yang sebenarnya 2



Kobis dan carrot yang diparut..nisbahnya ikut suka..yang saya buat 1 bahagian carrot, 4 bahagian kobis. Senang jer, masukkan semua dalam bekas, masukkan mayonis, susu  segar sikit, gula, garam, serbuk black pepper, gula..gaul semua, pastuh trylah sikit nak tahu masam atau manis pada awalnya tu..simpan dalam peti ais kurang2 10 jam..tapi memang tak sabar nak rasa..heheh ..coleslaw ready bila dah macam berair gitu campurannya dan sayurnya pun lembut.






nak buat inilah yang sebenarnya 3



Inilah hasilnya lepas 12jam..hiii sedap dan fresh cam yang Kefcinyer..Kefci pun kadang2 rasa kobis dia agak keras sikit..kalau buat sendiri memang puas ati..boleh makan sepuas atinya dengan masakan western atau begitu sahaja..tak payah susah2 pakai baju, start keta..beratur kat kefci lah bagi peminat tegar coleslaw.






Hmmm kalau mana2 surirumah yang peminat tegar kefci coleslaw yang belum pernah cuba buat nie, baik cuba buat cepat2..kalau tidak nyesal sumur idup..hikhikhik..






Guna resepi nie lah tuk buat coleslaw yang mebeles nie (sumber sudah lupa daa..webpage matsaleh mana tah..)






Bahan-bahan:


1/2 cawan mayonis


1/3 gula


1/4 susu segar


2 1/2 sb lemon jus


1 1/2 white vinegar


1/2 st garam


1/8 st pepper


8 cawan kobis


1 medium carrot

bawang tuh sehiris 2 jerr





- Gaul semua bahan2, kemudian biarkan dalam peti ais selama skurang2nya 10 jam..pastuh baru leh makan..nak cilok sikit2 pun boleh sblm masanya..:)






No comments:

Post a Comment